(recept
si oblíbilo 37 návštěvníků)
Sněhový dort s jahodami a se šlehačkou
Potřebné ingredience
Ingredience: * 20 g vyloupaných pistácií (klidně můžete dát i mandle nebo ořechy) * 100 g másla pokojové teploty + ještě trochu na vymazání formy * 100 g moučkového cukru * 1 velké vejce a 2 žloutky (bílky si ponechte na sníh) * 80 g hladké mouky prosáté * s ½ lžičkou prášku do pečiva Přidávám ještě asi 1 dcl mléka. Na sníh: * 2 bílky * 100 g moučkového cukru Na ozdobu: * 300 ml smetany ušlehané * do polotuha * 200 g jahod bez stopek Jak dlouho? * Doba přípravy: 30 minut * Pečení: 45 minut * Počet porcí: 8
Postup přípravy
Recept je z časopisu Apetit, je náš oblíbený, určitě vyzkoušejte!
Příprava jídla
1. Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na
160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2. Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.
3. Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.
4. Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.
5. Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody, drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky
Příprava jídla
1. Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na
160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2. Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.
3. Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.
4. Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.
5. Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody, drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vera N
(upraveno)
11. 4. 2012, 16:29
MANAMI
(upraveno)
28. 5. 2011, 14:22
Můžu se zeptat na množství těch pistácií. Opravdu 20 g? Děkuji za odpověď.
Purpurová
(upraveno)
12. 2. 2011, 19:24
Výbroný!!!! Dnes jsem jej dělala jako Valentýnský! Do korpusu jsem dala vlašské ořechy od vánoc a na ozdobu 250g jahod a zelený hrozen!!!! Krása!!! Myslela jsem, že vydrží do ponělí, ale dnes se snědl!!! Děkuji a přeji krásný večer - Markéta
solvi
(upraveno)
17. 6. 2010, 16:45
Dortík výborný, udělala jsem korpus s ořechy. Jenom šlehačka mi neztuhla, příště dám asi pro jistotu ztužovač. Chuťové skvělé, nepřeslazené, zkrátka mňamka!
vichulka
(upraveno)
14. 6. 2010, 8:32
Děkuji za reccept. Včera jsem vyzkoušela a je vynikající Mé dcery se vyjádřily, že luxusní
blanuse
(upraveno)
6. 6. 2010, 16:32
Exovka
(upraveno)
6. 6. 2010, 14:00
Hnědovláska
(upraveno)
6. 6. 2010, 12:57
Mňam,jahody
zjelenice
(upraveno)
6. 6. 2010, 12:27
....taky jsem ho už párkrát dělala a opravdu výborný. Bylo to něco jiného a hlavně zajímavého. Málem jsem na něj zapomněla, takže letos určo zase udělám...